یکی از مهمترین و محبوبترین انواع لبنیات پنیر است. همهی ما در طول روز در غذاهای مختلفی از انواع پنیر استفاده میکنیم. پنیر سرشار از پروتئین , منیزیم , کلسیم و فسفر است و مصرف آن برای کودکان و نوجوانان در سنین رشد مفید است. این ماده لبنی دارای طبع سردی میباشد که به همین دلیل متخصصان تغذیه توصیه میکنند که پنیر به همراه سیاه دانه یا گردو که طبع گرم دارند مصرف شود.
جالب است بدانید که پنیر در صدها نوع مختلف از نظر شکل ظاهری و به ویژه مزه تهیه و تولید میشود ولی اکثر ما با انواع محدودی از آن آشنایی داریم. اکثر کشورها پنیر مخصوص خود را دارند مثلا در ایران پنیر لیقوان یکی از پنیرهای سنتی محسوب میشود. کشورهای دیگر نظیر ایتالیا و هلند به دلیل توسعه دام پروری در تولید محصولات لبنی با کیفیت به ویژه پنیر پیشگام بوده و هستند. به دلیل اهمیت این ماده غذایی و کاربرد گسترده آن در طبخ غذاها ما در این مقاله قصد داریم تا شما را با انواع مختلف پنیر در سراسر دنیا آشنا کنیم.
پنیرهای تازه و نرم
پنیرهای تازه یکی از اولین انواع مختلف پنیر میباشند. این پنیرها به دلیل تازه بودن باید چند روز بعد از تولید مصرف شود چون در غیر این صورت خراب میشوند. شکل داخلی و بیرونی پنیرهای تازه یکسان است. این نوع پنیر به دلیل تازه بودن حالتی مرطوب و چسبناک دارد. از انواع مختلف پنیر تازه میتوان به پنیر موزارلا , پنیر کاتج , پنیر ریکوتا و پنیر ماسکارپونه اشاره کرد. که در ادامه ویژگی های هر کدام از این پنیرها ذکر شده است.
پنیر موزارلا
پنیر موزارلا یکی از محبوبترین انواع مختلف پنیر تازه است که در شمال ایتالیا تولید میشود. این پنیر به طور کلی از شیر پاستوریزه شده یا نشده گاو و به طور سنتی از شیر بوفالو تهیه میشود. پنیر موزارلا طعمی ملایم و خامه ای مانند دارد. این پنیر به دلیل کم نمک بودن و داشتن چربی نسبتا کم طرفداران زیادی در گروه های سنی مختلف دارد. از پنیر موزارلا به سبب طعم منحصر به فرد و حالت کشسانی فوق العاده اش در تهیه انواع غذاها به ویژه پیتزا استفاده میکنند هم چنین پنیر موزارلا را میتوان به صورت تازه همراه با زیتون یا روغن زیتون که طعم بی نظیری به آن میدهد مصرف کرد.
پنیر کاتج
پنیر کاتج پنیری خامه ای مانند است که طعمی ملایم و شیرین و بافتی نرم و ناصاف دارد. این پنیر از شیر پاستوریزه شده یا نشده گاو تولید میشود به طوری که وقتی شیر بسته میشود یا به صورت دلمه دلمه در میآید آب آن گرفته شده و پنیر کاتج حاصل میشود. اصالت این پنیر به کشور آمریکا و انگلستان بازمیگردد. پنیر کاتج پنیری بسیار خوش طعم میباشد که میتوان آن را در پخت انواع غذاها نظیر پنکیک پنیر کاتج یا انواع پیتزاها استفاده نمود و یا به تنهایی آن را به همراه نان و یا در انواع سالادها به کار برد.
پنیر ریکوتا
ریکوتا یکی از پنیرهای مجبوب و اصیل ایتالیایی میباشد. این پنیر بافتی نرم و خامه ای دارد و طعم آن ملایم و متمایل به شیرین است. پنیر ریکوتا از شیر گوسفند گاو بز و بوفالو تهیه میشود. این پنیر مانند سایر پنیرهای این گروه داری چربی و نمک کم میباشد. پنیر ریکوتا میتواند به عنوان ماده اولیه در تهیه انواع غذاها نظیر لازانیا و پیتزا و هم چنین در تهیه چیزکیک استفاده شود.
پنیر ماسکارپونه
ماسکارپونه نوع دیگری از خانواده پنیرهای ایتالیایی میباشد. این پنیر بافتی نرم و خامه ای دارد و به پنیر خامه ای نیز مشهور است. پنیر ماسکارپونه از شیر گاو یا گوسفند تهیه میشود. پنیر ماسکارپونه دارای چربی بالایی میباشد و به همین دلیل برای تهیه انواع دسرها نظیر چیزکیک و تیرامیسو بسیار مناسب است.
پنیرهای نسبتا سفت
پنیرهای نسبتا سفت از شیر دلمه شده که تحت فشار پرس میشوند تولید میشوند. بعد از فرآیند تولید پنیر آن را به مدت سه الی نه ماه کنار میگذارند تا پنیر به عمل بیاید. پنیرهای نسبتا سفت دارای رطوبت کم تر و حفره هایی میباشند. از انواع این پنیرها میتوان به پنیر چدار , پنیر گودا و پنیر مونتری جک اشاره کرد.
پنیر گودا
پنیر گودا یکی از پنیرهای پرطرفدار و شناخته شده در بسیاری از کشورها میباشد. این پنیر در کشور هلند و در روستایی با همین نام تهیه و تولید میشود. پنیر گودا پنیری سفت و دارای طعم و بافت گوناگون است. این پنیر طعم ملایم و بافت خامه ای تا طعم قوی تر با بافت سنگین را شامل میشود. پنیر گودا دارای پوسته بیرونی است که رنگ آن متفاوت است به گونه ای که در انواعی از پنیرهای گودا به رنگ قرمز در برخی دیگر به رنگ زرد میباشد. پنیر گودای تازه را میتوان به صورت آب شده در پخت انواع غذاها استفاده کرد و پنیر گودای قدیمی تر را به صورت رنده شده در تهیه انواع سالاد استفاده نمود.
پنیر چدار
پنیر چدار پنیری سفت و زرد رنگ است. این پنیر خوش طعم در کشور انگلستان تهیه و تولید میشود و مانند پنیر گودا طعم های متنوعی از چدار با طعم ملایم تا چدار با طعم تند و قوی را شامل میگردد. در فرآیند تولید پنیر چدار شیر دلمه شده پخته میشود و بعد از پخت تحت فشار پرس میگردد تا رطوبت آن گرفته شود. از پنیر چدار در تهیه بسیاری از غذاها به ویژه غذاهای فست فودی استفاده فراوانی میشود. از جمله این غذاها ساندویچ همبرگر است که از ورقه های پنیر چدار در تهیه آن به کار میبرند هم چنین در تهیه سیب زمینی سرخ کرده از پنیر چدار آب شده برای خوشمزه تر شدن آن استفاده میکنند.
پنیر مونتری جک
پنیر مونتری جک اصالتی آمریکایی دارد. طعم این پنیر طعمی شبیه کره و مقداری تند دارد و از شیر پاستوریزه شده گاو تهیه میشود. پنیر مونتری جک پنیری فشرده شده و دارای بافتی کشسان میباشد. از این پنیر به صورت آب شده در تهیه انواع سوفله و خوراک استفاده میشود.
پنیرهای سفت
پنیرهای سفت همان طور که از نامشان مشخص است دسته ای از انواع پنیر میباشند که بافتی منسجم و محکم دارند. این دسته از پنیر برای داشتن چنین بافتی برای چند هفته پرس میشوند تا آب پنیر به طور کامل از پنیر تخلیه گردد. به همین منظور پنیرهای سفت دارای کمترین میزان آب میباشند. از جمله این پنیرها می توان به پنیر آسیاگو و پنیر پارمسان اشاره کرد.
پنیر آسیاگو
پنیر آسیاگو پنیری منسجم و سفت است که از شیر گاو تهیه می گردد و خاستگاه این پنیر به کشور ایتالیا باز میگردد. این پنیر طعم و عطر نسبتا تندی دارد و هم چنین دارای بافتی ترد و شکننده است. پنیر آسیاگو به سبب کلسیم بالا یکی از مناسب ترین پنیرها برای پیشگیری از پوکی استخوان میباشد. از این پنیر در تهیه انواع غذاها نظیر سوپ سالاد انواع ساندویچ و به ویژه پاستا استفاده میکنند.
پنیر پارمسان
پنیر پارمسان یا پارمیزان یکی دیگر از انواع پنیرهای ایتالیایی میباشد که در شمال ایتالیا تولید میشود. این پنیر بافتی ترد و شکننده دارد. طعم این پنیر مطبوع و خوش طعم میباشد. به دلیل پایین بودن میزان چربی و بالا بودن کلسیم و فسفر در پنیر پارمسان آن را به یکی از پنیرهای محبوب در سنین مختلف تبدیل کرده است. از این پنیر به صورت رنده شده در تهیه انواع غذاها مثل سوپ و خوراک های گوناگون و پاستا استفاده میکنند.
پنیر آبی
پنیر آبی دسته ای از پنیرها می باشد که همان طور که از نامش پیدا است به دلیل وجود رگه هایی آبی رنگ در آن به این نام مشهور است. محبوب ترین نوع پنیر آبی گونه فرانسوی آن است. رگه های آب رنگ موجود در پنیر ٖآبی به دلیل تزریق نوکی کپک مفید و خوراکی به نام پنیسیلیوم است. این کپک به پنیر آبی طعم و عطر منحصر به فردی میبخشد. این پنیر مزه نسبتا قوی و نمکی دارد که به همین منظور در تهیه انواع دیپ ها به عنوان پیش غذا به همراه میوه و در تهیه انواع ساندویچ بسیار مناسب است. پنیر آبی علاوه بر طعم بی نظیر دارای خواص گوناگونی نیز میباشد. این پنیر سلامت قلب را افزایش داده و در تقویت حافظه به ویژه در سنین کودکی بسیار مفید است. از انواع این پنیر می توان به پنیر راکفورت اشاره کرد.
پنیر راکفورت
پنیر راکفورت یکی از انواع پنیر آبی میباشد. که دارای بافتی مرطوب و شکننده و طعمی نسبتا تند و قوی میباشد. رگه های آبی رنگ موجود در پنیر راکفورت به دلیل وجود کپک پنیسیلیوم است. این پنیر اصالتی فرانسوی دارد و مدت زمان به عمل آمدن آن پنج ماه میباشد.
پنیرهای موجود در آب نمک
پنیرهای موجود در آب نمک به پنیرهای گفته میشود که برای نگهداری و حفظ بهتر استحکام و بافت پنیر و هم چنین جلوگیری از رشد باکتری آن را داخل آب نمک نگهداری میکنند. از انواع این پنیر می توان به پنیر فتا و پنیر لیقوان اشاره کرد.
پنیر فتا
پنیر فتا یکی از پنیرهای پرطرفدار و خوش طعم یونانی میباشد. این پنیر بافنی نرم و چسبناک با طعمی نمکی دارد. برای حفظ بافت پنیر فتا آن را داخل آب نمک نگهداری می کنند. این پنیر از ترکیب شیر پاستوریزه شده و نشده گاو و گوسفند تهیه میشود که در تولید آن از هفتاد درصد شیر گوسفند استفاده میکنند. پنیر فتا دارای خواص گوناگونی می باشد. این پنیر برای کسانی که از کم خونی رنج میبرند بسیار مفید است و از بروز انواع سرطان جلوگیری میکند. پنیر فتا را میتوان در تهیه انواع سالاد و در غذاهای مکزیکی مانند انواع تاکوها استفاده نمود و از طعم بی نظیر آن لذت برد.
پنیر لیقوان
پنیر لیقوان از جمله پنیرهای سنتی و اصیل ایرانی میباشد که طعمی شور و خوش طعم دارد. اکثر ما ایرانی ها پنیر لیقوان را برای صبحانه استفاده میکنیم. این پنیر خوشمزه حتما میبایست در آب نمک نگهداری شود تا طعم و بافت آن حفظ شود. پنیر لیقوان در منطقه ای با همین نام در آذربایجان تهبه و تولید میشود. در تولید این پنیر از باکتریهای مفیدی به نام پروبیوتیک استفاده میکنند که این باکتری باعث بالا رفتن ارزش غذایی پنیر لیقوان و خوشمزه شدن بیشتر آن میشود.